Mia Johansson - kontakt: miajohansson@live.com

Kategori: Mat & recept

Mango & banana smoothie

Gjorde världens godaste och enklaste smoothie till mellis idag. Receptet är säkert inte nytt för många av er, det enda som behövs är lite fryst mango och en banan som man mixar ihop. Toppade med lite chiafrön för lite extra nyttigheter. Så hiiimla gott och simpelt att göra. Mellis behöver inte vara svårare än såhär!

Recept på pepparkaksbollar med choklad och mandel

Dessa pepparkaksbollar är verkligen supergoda och blir som en blandning av pepparkakor och praliner. Supergott och passar perfekt till jul. En alldeles utmärkt julklapp också som uppskattas av många. Pröva det, inte alls särskilt svårt!

Ingredienser

Pepparkaksdeg
Vit blockchoklad
Mörk blockchoklad
Mandlar
Vetemjöl


Gör så här

Låt pepparkaksdegen blir rumstempererad och blanda i mer vetemjöl i degen så att den blir lite torrare än vanligt. Detta gör man för att bollarna inte ska sjunka ihop helt när de är i ugnen. Forma sedan degen till små bollar (eller hjärtan/annan valfri form) och lägg dem på en plåt som du skjutsar in i ugnen enligt tid på pepparkakspaketet, eller tills de är torra och krispiga. Smält chokladen separat över två vattenbad medan du låter pepparkakorna svalna. När du är klar med det och bollarna svalnat doppar du hälften av dem i vit choklad och resten i mörk choklad. Toppa sedan med hackad mandel och ringla sedan över mörk choklad på de som är täckta med vit choklad och tvärtom med de andra. Låt pepparkaksbollarna stelna, antingen i kylen eller utomhus. Servera vid julbordet eller ge bort i julklapp i en fin burk.

Recept på nyttigt äppelmos

Nu vid jul så ska man självklart unna sig allt vid julbordet eftersom att det bara är en gång per år men en del grejer kan man ju välja att göra lite nyttigare, de som går att göra nyttigare. Exempelvis äppelmos som jag prövat att göra själv på nyttigt vis. Här är receptet som blev supergott och passar perfekt till julskinkan och gröten:

Ingredienser

Äpplen av valfri sort, gärna en söt sort (jag använde Ingrid Marie)
Lite vatten
Ev. 0,5 tsk askorbinsyra eller citronsyra för konserverande effekt men detta kan uteslutas
Ev. sötning; stevia, honung, agavesirap


Gör så här

Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull med lite vatten. Låt koka i 10-15 minuter ungefär och rör runt under tiden. Se tills så att äpplena inte bränns fast men ha inte i för mycket vatten så det blir alldels för löst. Mosa med stavmixer eller med gaffel till den konsistens du vill ha. Jag gillar att ha lite klumpar i äppelmoset så jag väljer att inte mosa alltför mycket. Blanda i eventuell sötning och askorbinsyra/citronsyra. Detta har en konserverande effekt och gör att äppelmoset håller längre, i ett par veckor ungefär. Men detta steg går att utesluta däremot håller äppelmoset inte lika länge då. Låt sedan koka igen i ett par minuter efter att du blandat i detta. Ta av äppelmoset från spisen och låt svalna innan du ställer in det i kylen. Servera i jul till julskinkan eller året runt till gröten, yogurten eller använd i bakning!

Varför göra eget nyttigt äppelmos? I matvaruaffären finns idag lågkalori äppelmos från Önos men den innehåller sötningsmedlet aspartam som inte är bra. Därför är det mycket bättre att göra sitt eget nyttiga äppelmos vilket faktiskt är superenkelt!

Recept på nyttiga lussebullar

Gjorde om receptet lite på lussebullarna jag gjorde för någon vecka sedan. Den här gången bytte jag ut grovt fullkornsdinkelmjöl mot vanligt fint fullkornsvetemjöl. Resultatet blev mycket bättre; bullarna blev lenare och fick godare smak, dessutom blev de mycket snyggare än mina första nyttiga jag-vet-inte-vad-liknande lussebullar. Ni måste verkligen testa det här receptet om ni är sugna på en nyttigare version av vanliga lussebullar:
 
MIAS NYTTIGA LUSSEBULLAR

Ingredienser:

50 g jäst
2,5 dl mjölk
100 g kesella/turkisk yogurt/kvarg (jag använde turkisk yoghurt)
1-1 ½ dl flytande honung (beroende på hur söta bullar du vill ha)
1 g saffran (eller mer om du vill ha mer smak)
1 tsk salt
10-12 dl fullkornsmjöl eller siktat dinkelmjöl
Russin
Ägg till pensling


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
3. Blanda den ljumma mjölken med kesella.
4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
5. Tillsätt honung, saffran och salt och rör om.
6. Häll i lite mjöl i taget.
7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
8. Om du vill ha mycket russin i bullarna så kan du blanda i det i degen.
För att få saftigarebullar och förhindra att de torra russinen suger ur vätskan
ur bullarna så kan du blötlägga dem en stund innan du blandar i dem.
Detta gäller även när du ska sätta russin på lussekatterna som vanligt.
9. Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
10. Dela degen i 20 bitar som du rullar och formar till lussekatter.
11. Låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
12. Värm ugnen till 225-250 grader.
13. Tryck därefter ned russinen och pensla med väl uppvispat ägg.
14. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 5-10 minuter.
15. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk. Går bra att frysa in.
 
Kommentera bara om ni undrar något om receptet!

Räksallad

 

 Hittade bilder på världens godaste räksallad som jag gjorde i somras på mitt landställe. Det var faktiskt inte så himla svårt att göra. Sköljde olika blandade blad (typ ruccola, bladspenat m.m.) och slängde ihop det med gurka, paprika, ägg, räkor och citronen får inte glömmas heller. Behövdes faktiskt ingen dressing - den blev saftig och smakrik ändå p.g.a. citronsaften som jag pressade över salladen. Gjorde även ett nyttigt vitlöksbröd; blandade smör med pressad vitlök och havssalt som jag sedan bredde på två fullkornsmackor. Skjutsade in dessa i ugnen ett tag och voila! Nyttigt vitlöksbröd som smakade oväntat gott. 

Detta måste ni pröva, en enkel räksallad är helt klart underskattat. Så gott ju. Förstår om de flesta inte äter lika mycket kall sallad såhär års men en god räksallad är ju faktiskt god när som helst - året om, enligt mig. Åh, vad jag blir sugen på en fräsch räksallade just nu.

 

Lipton Tea Blueberry Muffin & Strawberry Cupcake

 Åh, det här teet måste ni testa! Smakar verkligen som en "strawberry cupcake" och en "blueberry muffin". Man får liksom smutta lite på det nästan, så känner man verkligen smaken. Kanske känns lite skumt att i princip dricka en bakelse men det är ju helt perfekt egentligen när man är sugen på nått sött, som en muffin, men man vill ändå vara nyttig och orkar heller inte stå och baka nyttiga muffins. Då passar ju dessa teer helt utmärkt! Finns också en annan smak som heter "Vanilla Caramel" men den har jag inte testat än - dock är den är säkert supergod den med!

 

Hembakat nyttigt bröd

 

Igår bakade jag ett jättegott och nyttigt bröd! Det var inte så himla svårt att göra heller, dessutom behövde det inte jäsas innan det gräddades. Delar med mig av receptet som ursprungligen kommer från Ida Warg.

 

Ingredienser

2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl (eller grahamsmjöl, rågmjöl eller något annat mjöl)
1 dl linfrön (krossade eller hela)
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat/bakpulver
en nypa havssalt
3 msk honung
1 rivet äpple
4 dl yoghurt (jag tog naturell lätt yoghurt 0,5%)
Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och riv sedan ner äpplet. Tillsätt honung och yoghurt. Klä en brödform med bakplåtspapper och kleta/häll i smeten. Toppa med pumpafrön på toppen. Skjuts in i ugnen 45-60min. Låt svalna innan du skär skivor.

 

Recept på nyttiga våfflor

En läsare undrade om receptet på de nyttiga våfflorna jag gjorde igår, så jag tänkte att jag kunde lägga upp det med en gång - även fast jag inte har någon egentagen bild på sköningarna. Fick bli ett kollage med bilder från weheartit istället, så får ni lite inspiration också på vad man kan servera till. Hur som helst, här är receptet:

 

Ingredienser

1 dl fullkornsmjöl (annat nyttigt mjöl kan nog också funka)
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk mjölk
1 ägg
50g kvarg/kesella/yogurt
ev. 1 tsk sötning (socker, stevia, honung, agave..)

 

Gör såhär

Blanda samman ingredienserna och smaksätt om du vill med exempelvis kakao, kanel eller vaniljpulver. Smeten bör inte vara för lös men heller inte för fast. Tjockare än pannkakssmet bör den vara. Glöm inte smör eller kokosolja när du gräddar våfflorna, annars bränner de lätt fast. Servera med turkisk yogurt/kvarg, bär och honung eller vad du nu vill toppa med. Vill man ha den där goda känslan av när kallt möter varmt precis som när man har glass på våfflan, kan man istället frysa in lite sötad kvarg eller turkisk yogurt och sen servera till våfflan. Precis lika gott som onyttiga våfflor tycker jag! En enkel nyttig chokladsås kan du göra till våfflorna också, recept hittar du HÄR men istället för att ställa chokladen i frysen så den stelnar, serverar du den som den är till våfflorna.

 

Världens bästa frulle

 

Sovmorgon till 13:00 idag! Åt världens bästa frulle och tittade på världens bästa serie: Pannkakor och How I Met Your Mother, såklart!! Nu ska jag plugga lite innan provet som jag har på min första lektion idag, sedan drar jag till skolan. Sååå skönt med sovmorgon, behövdes verkligen idag så jag fick sova ut lääänge. 

Hoppas ni får en fin tisdag!

 

Farsdag brunch

 

Överraskade pappa med brunch idag som jag gjort själv. Stod och lagade scones och plättar i typ en och en halv timme men det var det värt! Bjöd på allt detta och både pappa och mamma blev jätteglada. Nyttiga pannkakor på fullkornsmjöl (godaste jag någonsin gjort!), nyttiga grahamsscones, kanelkaffe, princesstårta samt hallon, blåbär, kanel och honung till pannkisarna. Supergott var det!

Nu har jag också fullt med energi i magen så jag orkar plugga idag. Speech-tal imorgon om Barbie - wish me luck!

 

Chili & Soy

 

Efter provet idag, som för i övrigt gick väldigt bra, drog jag och mamma min till Täby Centrum. Har blivit vårt ställe efter alla utflykter vi gjort dit, hihi. Älskar nya Täby Centrum, med alla nya affärer efter ombyggnaderna. Ser ju så himla coolt och spejsat ut överallt. 

Lunch åt vi på ett hyffsat nytt favoritställe, Chili & Soy. Andra gången vi äter där och det var lika gott som förra gången. Man får välja vad man vill ha att äta, i tre steg. Först ris eller grönsaker, sedan ett protein och sedan en sås. Finns massor av välja på och den här gången valde jag sallad, laxsahimi och lime/chili soya. Sååå gott! Mamma tog samma som förra gången - ris med yakiniku och sesamsoya. Så himla gott, har ni vägarna förbi Täby Centrum så käka där! 

Fick med mig lite grejer hem också som jag kan visa upp imorrn, bland annat ett par Missoni-inspirerade byxor! Och en massa annat. Nä, nu måste jag börja med köpförbud, så här kan det ju inte fortsätta när jag köper nya grejer varje helg typ, hehehehe...

 

Nyttig pizza till middag

 

Till middag smaskade jag på rester från igår, men inte vilka rester som helst - nämligen nyttig pizza! Bakade en stor nyttig pizza igår till middag och delade den på hälften så att jag hade en färdig middag till idag. Toppen! Och det vart ju hur god som helst. Tomater, oliver, basilika, fetaost, mozzarella - bara förnamnet på allt gott jag hade på min pizza! Fast nä okej, det var typ bara det men hur som helst var den supersmarrig. Får ta och lägga upp receptet senare. Säger så väldigt ofta haha, men jag vill se till så att jag skriver ner rätt mått, kan ju bli så fel när man bara gissar av det man kommer ihåg i huvudet. Vänta få se nu... 2 gram smör och 1 dl salt, eller vad var det nu igen!?

 

Nyttiga kokostoppar



Ingredienser:

3 dl kokosflingor

1 msk kokosolja

1 ägg

1-2 tsk honung eller annan sötning (om man vill)
 

Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienser och forma till bollar som du lägger på en plåt. In i ugnen 10-12 minuter på 175 grader. Låt svalna och avnjut dem sedan. Om man vill kan man doppa kokostopparna i smält mörk choklad som man låter stelna i kylen sedan. Recept på nyttig mörk choklad hittar du HÄR.

 

Mugcake med banan, kakao och kokos

 

Nej, det ser inte så himla gott ut men det här är så otroligt ljuvligt att det bara vattnas i munnen på mig när jag tänker på smaken.. Det kallas mugcake och är liknar en sockerkaka till konsistensen men till skillnad från sockerkaka är denna mugcake snarare nyttig. Den är superlätt att göra också och tar knappt fem minuter!

 

Ingredienser:

1 banan

1 ägg

1 msk kokosmjöl eller annat mjöl (kan uteslutas)

1/2 tsk bakpulver

1-2 tsk kakao

 

Gör såhär:

Mosa bananen och blanda samman alla ingredienser ordentligt. In i mikron ca 3 minuter och servera sedan med hallon. Smaskeeens!

 

Nyttiga kanelbullar

Slänger upp ett recept på nyttiga kanelbullar som jag fick för mig att baka! Hade inget jäst hemma så jag körde på bakpulver istället. Bullarna ser inte mycket ut för världen men goda är de. Tänkte dock förbättra receptet en annan gång och kanske pröva med jäst istället, tror de blir ännu godare då.

 

 

Deg:

3 dl dinkemjöl fullkorn

0,5 tsk kardemumma

1 dl mjölk

1,5 tsk bakpulver

1 msk honung eller annan sötning

 

Fyllning:

0,5 dl urkärnade dadlar

1 tsk kanel

 

Gör såhär: Blötlägg dadlarna i varmt vatten under tiden du gör degen.

Blanda mjölk och honung först och rör om väl så att honungen löser upp sig helt i mjölken. Blanda alla torra ingredienser för sig och blanda sedan i dem i mjölkblandningen. Arbeta degen lite och kavla ut den på en plåt med bakplåtspapper på.

Häll bort vattnet från dadlarna och mixa dem. Blanda sedan i kanel och bred ut fyllningen på degen. Rulla sedan ihop degen och dela upp den i lagom stora bitar. Lägg dem sedan i bakformar och in i ugnen på ca 200 grader i runt 10-20 minuter (beror på hur kladdig degen är och hur du vill ha bullarna). Njut!

 

UPDATE: Hahaha, bullarna se ju riktigt fula ut, vad hände med de till vänster liksom?!