Mia Johansson - kontakt: miajohansson@live.com

Recept på nyttigt äppelmos

Nu vid jul så ska man självklart unna sig allt vid julbordet eftersom att det bara är en gång per år men en del grejer kan man ju välja att göra lite nyttigare, de som går att göra nyttigare. Exempelvis äppelmos som jag prövat att göra själv på nyttigt vis. Här är receptet som blev supergott och passar perfekt till julskinkan och gröten:

Ingredienser

Äpplen av valfri sort, gärna en söt sort (jag använde Ingrid Marie)
Lite vatten
Ev. 0,5 tsk askorbinsyra eller citronsyra för konserverande effekt men detta kan uteslutas
Ev. sötning; stevia, honung, agavesirap


Gör så här

Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull med lite vatten. Låt koka i 10-15 minuter ungefär och rör runt under tiden. Se tills så att äpplena inte bränns fast men ha inte i för mycket vatten så det blir alldels för löst. Mosa med stavmixer eller med gaffel till den konsistens du vill ha. Jag gillar att ha lite klumpar i äppelmoset så jag väljer att inte mosa alltför mycket. Blanda i eventuell sötning och askorbinsyra/citronsyra. Detta har en konserverande effekt och gör att äppelmoset håller längre, i ett par veckor ungefär. Men detta steg går att utesluta däremot håller äppelmoset inte lika länge då. Låt sedan koka igen i ett par minuter efter att du blandat i detta. Ta av äppelmoset från spisen och låt svalna innan du ställer in det i kylen. Servera i jul till julskinkan eller året runt till gröten, yogurten eller använd i bakning!

Varför göra eget nyttigt äppelmos? I matvaruaffären finns idag lågkalori äppelmos från Önos men den innehåller sötningsmedlet aspartam som inte är bra. Därför är det mycket bättre att göra sitt eget nyttiga äppelmos vilket faktiskt är superenkelt!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas