Mia Johansson - kontakt: miajohansson@live.com

Recept på nyttiga lussebullar

Gjorde om receptet lite på lussebullarna jag gjorde för någon vecka sedan. Den här gången bytte jag ut grovt fullkornsdinkelmjöl mot vanligt fint fullkornsvetemjöl. Resultatet blev mycket bättre; bullarna blev lenare och fick godare smak, dessutom blev de mycket snyggare än mina första nyttiga jag-vet-inte-vad-liknande lussebullar. Ni måste verkligen testa det här receptet om ni är sugna på en nyttigare version av vanliga lussebullar:
 
MIAS NYTTIGA LUSSEBULLAR

Ingredienser:

50 g jäst
2,5 dl mjölk
100 g kesella/turkisk yogurt/kvarg (jag använde turkisk yoghurt)
1-1 ½ dl flytande honung (beroende på hur söta bullar du vill ha)
1 g saffran (eller mer om du vill ha mer smak)
1 tsk salt
10-12 dl fullkornsmjöl eller siktat dinkelmjöl
Russin
Ägg till pensling


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
3. Blanda den ljumma mjölken med kesella.
4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
5. Tillsätt honung, saffran och salt och rör om.
6. Häll i lite mjöl i taget.
7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
8. Om du vill ha mycket russin i bullarna så kan du blanda i det i degen.
För att få saftigarebullar och förhindra att de torra russinen suger ur vätskan
ur bullarna så kan du blötlägga dem en stund innan du blandar i dem.
Detta gäller även när du ska sätta russin på lussekatterna som vanligt.
9. Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
10. Dela degen i 20 bitar som du rullar och formar till lussekatter.
11. Låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
12. Värm ugnen till 225-250 grader.
13. Tryck därefter ned russinen och pensla med väl uppvispat ägg.
14. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 5-10 minuter.
15. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk. Går bra att frysa in.
 
Kommentera bara om ni undrar något om receptet!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas